Skolning som barn och tonåring!

GRUNDSKOLA: 7-9 års åldern. Klinikundervisning 2 gånger i veckan och omgående av lekis. Ämnen: Svenska och Matte.

9-11 år specialklass med 3 elever och 2 lärare + elevassistent i Centralskolan i Kristianstad. Ämnen: Svenska, Bild, Matte och OÄ. Fritidsaktiviteter: idrott, bibliotek och simträning i badhuset.

11-16 år på Dammsdal i Vingåker. (Internatskola) Ämnen: Matte, ADL, Svenska, Gymnastik, Träslöjd/Syslöjd, OÄ, Historia, Data, Musik, Bild och Keramik.

Temaarbeten på Dammsdal: Vargar och Förenta Nationerna. Aktiviteter: Bildande av Miljöparti i klassen och mycket lägerskolor ute i vildmarken. Överlevnadskurs i vildmarken. Cykelsemester en vecka i Köpenhamn. Kanotpaddling i Sörmlands vattendrag och sjöar en vecka. Tandemcykling en vecka på Åhland. Skolresa till Finland till en liknande skola. Skolresa till Bornholm en vecka.

Min relation till Dammsdal!

Jag gick på Dammsdal 1986-1991 dvs mellan att jag var 11 och 16 år. Jag tycker att mycket av det jag fick lära på Dammsdal är värdefullt, det jag fick lära och kände i hjärtat när vi med Yvonne Nilsson var ute i naturen och lärde oss om vördnad och respekt för de vilda djuren och naturen, att rovdjuren är lika värdefulla som människor och att man ska värna och skydda dem, när vi jobbade med vargar som tema och genom lek och sång lärde oss att förstå och relatera till saker. Även om kanske vissa saker var tokigt som att samer = varghatare och att vi i vargutstyrsel och i egenskap av vargar lekte krig och krigade mot samerna. Punkbandet vi hade som hette "Död åt lappjävlarna - Leve vargarna!" Men vi var mellan 12 och 15 år när vi höll på så och det är något jag vill minnas tillbaks på med stor glädje.

Dock saknades det en del saker i vad Dammsdal erbjöd, som den sociala biten. Dammsdal ligger på ett berg utanför samhället Vingåker i Sörmland. En del anser att Dammsdal är en "skogsmulleskola" som saknar många viktiga saker som en skola ska lära ut. Men faktum är ju att vi som går och gick på Dammsdal har olika typer av autism och man måste ju utgå ifrån den situationen och de möjligheter man med autismdiagnos har att tillgodo göra sig kunskap. Genom leken lärde vi oss förstå en del och jag leker än idag för det är mitt sätt att hantera verkligheten. Begreppet "Furry" var väl inte myntat då, men mycket av det med att jag och andra som gick på Dammsdal lärde oss att identifiera oss med djur och genom då sång, lek och aktiviteter i naturen - så kan man säga att iaf som Dammsdal fungerade på 80-talet så var det en "Furryskola." Vi lärde ju klart lite vanliga ämnen på Dammsdal också, som räkning, skrivning och slöjd. Samt ADL som var att vi var i ADL-lägenheten nere på samhället och fick lära oss lite om matlagning, städning och personlig hygien. Dock hade vi ingen Engelska, ingen grammatik osv. Lite historia lärde vi oss, mest om Vikingatiden och hur man levde på Vikingatiden och att tyda runor och om asagudarna. Dock har jag tyvärr glömt en del av detta med runor. Skulle behöva gå en runtydningskurs för att friska upp runläran. Vikingatiden är väldigt intressant och folk levde väldigt nära naturen då. Vingåker är ju gammal Vikingabyggd, så det finns gott om både runstenar och hällristningar kring Vingåker. På det hela tycker jag mina år på Dammsdal har gett något väldigt viktigt, det jag känner djupt i hjärtat. Empati och kärlek till de vilda rovdjuren och naturen! Det är något jag bär med mig genom livet och som gör mig till den jag är!

Jag och mina tre kompisar hade även gjort vargmasker och vargsvansar i syslöjden och skaffat kamouflagekläder och leksaksvapen och sprang runt och lekte att vi var vargmilitärer som krigade mot Samerna. Vårt punkband var på samma tema.

Betyg från Grundskolan: 5 i bild, 4 och 3 i andra ämnen och 2 i gymnastik.

Pryo: På Katrineholmskuriren som fotograf och pryo på P-10 i strängnäs där jag bl.a. fick prova att köra en stridsvagn på ett lerigt fält.

Gymnasiet!

Norrängsskolan i Hässleholm på deras Lantbrukslinje förlagd på Lantan i Önnestad.

Ämnen: Maskinlära, jakt/viltvård, Svenska, Matte, Engelska, Trafikkunskap, Data och Internet, Djurhållning, ladugården, kastrering av smågrisar, slakt och styckning, EU-kunskap, Kurs i beskärning av frukträd, skötsel av blommor och andra växter, gräsklippning, kunskap om motorsågen och skogsskötsel. Övrigt> Tog traktorkörkort som ger mig behörighet att framföra lantbruksmaskiner, dumpers, grävmaskin och även köra epatraktor. Betyg från Gymnasiet: VG.

Pryo: På klockarverkstaden, på Samhall i Hässleholm och på en plantskola i Knislinge.

Mobbning!

Jag blev oerhört mobbad av vissa på Norrängsskolan/Lantan. Av Fredrik, Klas, Robban, Pierre, Lars-Ola och även av läraren Rune och elevassistenten Lars. Dessa två personer ville ta huset ifrån mig och min mor, sätta in mig på Sörliden i Tormestorp och sätta min mor på dårhuset. Lars behandlade både mig och min moder mycket illa och misshandlade vår hund som vi hade då. Han hotade med att han skulle skjuta en räv och komma och lägga på min trappa och han tog ifrån mig rävgosedjur, furryteckningar, datorspel, tv-spel, hårdrocksskivor, leksaker osv. Han motiverade att dessa saker var inte nyttigt för mig att ha. Han förbjöd mig att kalla mig för Smirre och att rita, skriva och prata om rävar och han ansåg att furries är mycket dåliga personer som jag inte ska umgås med eller ens tänka på. Han uppmanade andra elever att mobba och trakassera mig för att jag är furrie och engagerad i djurätt osv. Han är dessutom jägare och en extrem rovdjurshatare, han lägger ut gift för att ta livet av rävar och han har ett rävskinn som dörrmatta i sitt hem. Han har även tjuvjagat vargar etc. Han har även slagit sin sambo så hon gjorde slut med honom. Han går med Nazisterna i Kristianstad och demonstrerar och skriker ut sitt hat mot bl.a. homosexuella, furries och djurrättsaktivister. Rune behandlade mig oerhört kränkande i skolan och pratade illa om min moder inför andra elever och uppmanade också andra elever att mobba mig och kalla mig för kränkande och förnedrande saker som Runken, pälsbög, mammaknullare, tidelagsfetto osv. Mobbningen i skolan var även fysisk, slag, sparkar och spottloskor samt få huvudet nertryckt i toaletten och hållas fast och petas med ex klädhängare eller innebandyklubbor i stjärten eller slagen med våta handukar i samband med omklädning vid idrottslektioner. Jag är iaf glad att jag inte går på Norrängsskolan längre och jag anser att Norrängsskolan är en dålig skola med mobbning och vars idéologi bygger på hat och förakt mot oliktänkande. Jag skulle inte rekommendera någon att gå på Norrängsskolan. - Iaf är det något som jag har lämnat bakom mig men ärren i själen sitter ännu kvar och det är därför jag är paranoid och har svårt att lita på andra människor. Att vissa av dessa personer jag gick med på Norrängsskolan och jobbade ihop med på SIVO har till och från under flera år trakasserat mig på Internet, gör ju inte saken bättre. De har bl.a. sökt upp mig på Vegan.nu, SveaFur, SpChan och Aspergerforumet - för att håna och trakassera mig för att jag är furrie och de har även get sig på andra furries som tagit mig i försvar mot mobbarna, de har visat upp bilder på grovt djurplågeri och rent furryhat - vilket både jag och andra furries har upplevt som mycket obehagligt.

*Note!* - Jag anser att Norrängsskolan är som Auschwitz, att det är ingen större skillnad på Lars Ohlsson och Adolf Hitler och att det är ingen större skillnad på Rune Nilsson och Saddam Hussein!

Flygkunskap!

Mellan jag var 17 och 22 år så var jag aktiv i Hässleholms flygkubb och fick grundläggande insikt i flygplanets uppbyggnad, de grundläggande instrumeneten som höjdmätare, kompass, GPS, horisontgyro och variometer. Hur man flyger vid en flygplats och att landningsbanorna numreras efter kompasriktningen, ex så startar vi alltid bana 19 i Hässleholm och det betyder att banan ligger i 190 riktning där vi startar. Att man alltid kollar vindstruten innan flygning och hur man ställer in QNH. De flygplan jag flugit är alla med dubbelkomando. Segelplan av några olika typer, motorseglare, Cessna och Piper. Dock bara enmotoriga.

I datorn har jag flugit betydligt mer avancerade plan som F-15 Strike Eagle, F-16 Figting Falcon, A-10 Thunderbolt, Apachehelikopter, F-18 Super Hornet och F-22 Raptor. Men som sagt det är datorspel även om de är realistiska.

Värnplikten: Blev jag ju dock frikallad från, vilket var tragiskt då jag hade velat göra GMU här på P2 i Hässleholm och sen söka in till Flygvapnet och utbilda mig till stridspilot på stridsflygpanet JAS-39 Gripen.

F-10: Jag är sedan 2010 medlem i F-10,s kamratförening och går på en delav deras föredrag och tränar i deras flygsimulator och flyger då J-35 Draken, det är en riktig flygsimulator.

Komvux!

Från 2000 till 2004 pluggade jag på Komvux på Hässleholms Tekniska Skola och Norra Station. Datorkurser: Office A,B och C. Grundläggande Webdesign, Datorns uppbyggnad och funktion. Internetkunskap som att mejla, söka, chatta, blogga, använda webcam osv.

Gymnasiebehörighet i Historia, Religion och Natur. Lyckades mycket bra och fullföljde både A och B samt fick VG i betyg där.

Gymnasiebehörighet i kärnämnen: Matte och Engelska misslyckades då jag inte klarade ekvationer och saknade kunskap om betydelse av de termer som används i gramatik, det var dessutom stora klasser på 40-45 personer, så jag kom långt efter. Däremot gick geometrin väldigt bra i matten men det var ju som sagt mer konkret.

Extrakurser på Komvux: Jag gick 2003 estetisk linje och gjorde både keramik (rävar mest), akvarellmålning, olika stileben samt producerade en del furryart. Läste även samhällskunskap och blev godkänd men tyckte den kursen var rätt jobbig då vi skulle diskutera politik etc. och det blev en massa tjafs i klassen. (Gjorde på skämt ett låtsasparti vid namn "Vulpinliberalerna" som en websida där jag bredde på rejält med både det ena och andra, vilket blev lulzig trollmat för trollen på Flashback. Det var iaf ett skämt från min sida, något sådant parti finns inte.)

Jag gick även friskvårdsprogrammet på Komvux och det var mest idrott och promenader, jag trode det skulle vara mer om meditation, yoga, healing och likande. Den kursen var en besvikelse så jag avbröt den linjen. (Jag gillar inte alls idrott och har 0 bollsinne.)

Almän kurs i Önnestad!

2005 till 2007!

Ämnen: Temaarbete om Snapphanar och körde runt i Göinge och kollade på olika platser där saker som rör snapphanarna hade hänt. Läste lite data/it, (office Word, Publsiher och kunskap om internet), Engelska och Svenska. Social kunskap som att klara hålla tal inför en grupp och att mingla. Lärde mig Engelska bra här då vår engelsklärare, Dustin, som kommer från Californien körde ingen gramatik utan på hans lektioner fick vi prata om vad vi hade på hjärtat och olika saker som intresserade oss eller som vi sett, läst eller hört om. Ibland hade Dustin med sig filmer som vi tittade på och diskuterade sedan. Men all konversation skulle vara på Engelska, ja kunde vi inte så fick vi använda det svenska ordet. Men iaf så lärde jag mig Engelska bra på så sätt.

IT-Linjen på Furuboda!

2008 till 2009!

Ämnen: CS3, Office 2007, videoredigering, musik, filmkunskap, bloggning, webcam, skype, msn, spotify, mail, googles tjänster, kunskap om trender på nätet, göra trycksaker, webradio osv.

Vi har fått prova på en massa saker. I office 2007 fick vi lära oss powerpoint bl.a. samt att göra en PowerPoint om valfritt ämne att hålla föredrag inför klassen om.

Jag gjorde då en Powerpoint om Furry Fandom och en om JAS-39 Gripen. Vi blev även tilldelade uppgifter om ämnen vi skulle göra något om i Power Point. Jag lev tilldelad att göra en PowerPoint om EU och genomförde den mycket bra.

Vi lärde oss även de funktioner som Outlook har samt bekantade oss med Exell. Både jag och de flesta i klassen kunde Publisher och Word.

Vi fick även bekanta oss med Spotyfy, men Pirat Bay ville inte Furuboda ha något med att göra och sidan var tom förbjuden att öppna från någon av Furubodas datorer. Iaf på Nutidsorienteringen som vi hade varje måndagsmorgon så i samband med detta som nu hänt kring Pirat Bay så var det livliga diskutioner.

I CS3 lärde vi oss grunderna i DreamWeaver, Flash och Indesign. Samt gjorde övningar steg från steg genom en bok. Vi utförde även enklare arbeten i Indesign till en ridskola och till en kyrka. Samt vi gjorde tillsammans en klasstidning i indesign med olika artiklar från alla deltagare och var och en fick fria händer att samanställa en klasstidning med dessa artiklar. Vi jobbade med Photochopp och hur fina saker man kan göra i Photochopp, dock blev jag desorienterad då man skulle jobba i olika lager så jag fick ha mycket hjälp med Photochopp.

Vi lärde oss också både digital och manuell fotografering och hur man kan rita med ljus i ett mörkt rum, gör olika trick och hur man framkallar gammeldags svartvita foton. Vi lärde oss även att plocka ner och sätta ihop en dator och ja, den fungerade efteråt. 

Vi lärde oss även att filma med digital videokamera och att redigera filmen i Windows Moviemaker och Videostudio 12 och hur man bränner en DVD.

En sak vi gjorde också var våra fiktiva företag där varje elev fick komma på en idé till ett företag och då skapa hemsida, reklamblad, visitkort, reklamfilm och hur vi skulle marknadsföra oss.

Mitt företag hette "FurGen" och pysslade med avancerad genteknik, dvs att göra om människor till furrydjur irl.

Vi var 15 deltagare totalt på Medialinjen och vi höll koll på alla trender som dök upp på nätet, även saker som datorspel och liknande och vi lanade även i klassen vid 2 eller 3 tillfällen, vilket var väldigt skoj.

Vi skapade även varsin blogg på den Danska bloggsaiten "Mingler" där vi fick blogga fritt om vad vi ville, he dock gick jag kanske lite över gränsen och bjöd på mig själv för mycket, vilken en personal på Furuboda uppmanade mig till, vilket slutade illa sommaren 2008 då både jag och vänner till mig blev indragna i tråkigheter. Iaf så förlorade jag min "Internetoskuld."

2008 och 2009 så ordnade vi på Medialinjen två Oskarsgalor där vi bjöd in andra kurser på Furuboda och visade nya filmer och hade lagat fin mat och dukat fint och bjöd på en fin kväll. Vi lärde oss att göra varsin MP3 samt webradio.

Sista terminen hade vi ett nytt ämne som hette "Teknik och Natur" där vi fick lära oss om rymden och solsytemet, stjärnor, svarta hål osv. Om avstånd och måttenheter, hur en TV funkar, hur en CD och DVD-skiva funkar, hur en kikare/nattkikare, mobiltelefoni, fiberoptik, stealthflygplan och radar funkar osv. Om hur vatten ter sig och lite om andra ämnen i naturen. Fick också lära oss lite om hur kroppen funkar och hur djuren i skogen lever etc. det var mycket uppskattat!

T4 Vux!

Läste på T4Vux i Hässleholm och höll på att läsa in högstadiet i Engelska och Svenska. Jag hade som målsättning att få gymnasiebehörighet i Engelska. Samt jag anser att jag även har nytta att läsa samhällskunskap för det är nyttigt och bra att vara insatt om man engagerar sig i olika saker kring djurrätt och dylikt som jag gör.

Avslutade dock T4Vux under våren 2013, kände mig oförstådd att jag har ångest och det obehag som jag kände över att några av dem från SIVO gick på samma skola. Det blev en massa tjafs om att jag var på SveaFur under skoltid och att jag ofta under skoltid ville chatta med mina furryvänner. Lärarna var helt oförstående till att furry är mitt sociala liv, viktigt för mig och att det är en trygghet för mig med de vänner jag har där.

Sen dök Assar upp på skolan och då packade jag ihop och lämnade skolan.